De 5 bedste råd til bestyrelser i ejer- og andelsboligforeninger
Hvis du er blevet valgt ind i bestyrelsen i din andelsforening eller ejerforening, så har vi her samlet de fem bedste råd, så du kan komme godt i gang med arbejdet i bestyrelsen.
At blive valgt ind i bestyrelsen for en ejerforening eller andelsforening er både en ære og et stort ansvar. Rollen indebærer mange opgaver og forpligtelser, og det kan være udfordrende at vide, hvor man skal begynde. Derfor har vi samlet en liste over de fem vigtigste ting, du bør gøre, når du tiltræder i bestyrelsen. Disse vil hjælpe dig godt i gang og skabe en klar retning for din forening:
1. Planlæg kommende møder og sæt mål
Som bestyrelsesmedlem er det vigtigt at planlægge regelmæssige møder med resten af bestyrelsesmedlemmerne. Her kan I drøfte beslutninger, løse udfordringer og sætte mål for foreningen. Målene bør være realistiske og omhandle områder som vedligeholdelse, forbedringer eller økonomi. Hvis man har en klar plan for, hvordan målene skal nås, kan du sikre en positiv udvikling af din forening og inddrage andre i beslutningerne.
2. Gennemgå økonomien og budgettet
Som bestyrelsesmedlem eller forperson har du ansvaret for at sikre en sund økonomi. Start med at gennemgå tidligere regnskaber og budgetter for at få overblik over økonomien og identificere udfordringer og muligheder. Lav også et budget for det kommende år for at planlægge indtægter, udgifter, og fremtidige investeringer. Ligeledes er det vigtigt at vedligeholde og forbedre fællesarealer og bygninger samt at have en rutine for at håndtere eventuelle udeståender.
3. Find de vigtigste udfordringer
Når du har sat dig ind i foreningens økonomi og budget, bør du også undersøge de vigtigste problemer og udfordringer. Tal med beboerne, gennemgå klager og forslag, og identificér områder, der kræver særlig opmærksomhed, f.eks. vedligeholdelse, uenigheder eller administrative opgaver. Overvej, hvordan du bedst løser disse udfordringer, f.eks. ved at ansætte en byggeteknisk rådgiver, indføre husorden for fællesarealer eller oprette en gruppe til administrative opgaver. Det er vigtigt at tage fat i problemerne, så foreningen kan fungere effektivt.
4. Kend love og bestemmelser
Flere love påvirker ejerforeninger, grundejerforeninger og andelsforeninger, afhængigt af foreningens form. Ofte relevante love er:
- Ejerlejlighedsloven, som du kan læse her
- Databeskyttelsesloven (GDPR). Læs loven her
- Normalvedtægten for ejerforeninger. Læs loven her
5. Mød beboerne og stifte bekendtskab med dem
En vigtig opgave som bestyrelsesmedlem er at repræsentere foreningen og sikre, at alle beboer føler sig hørt. Mød dem ved at afholde møder og arrangementer, invitér dem til at deltage i beslutninger, og spørg efter deres meninger og forslag.