Samsung AI Eco Bubble Launch 1
Nyheder

AI Washing - Alt hvad du behøver at vide

ejendom.com logo icon
Artikel af
ejendom.com team
Udgivet:
19 jan. 2024

AI-vask involverer at hævde, at et produkt anvender AI-teknologi, når det ikke gør det. Hvis leverandører fortsætter med at vaske kunstig intelligens, vil AI "bare" blive endnu et buzzword - hvilket vil mindske investorernes og offentlighedens tillid til teknologien.

Hvad er AI Washing?
AI washing er en marketingindsats, hvor leverandører hævder, at deres tilbud involverer kunstig intelligens (AI) teknologi, når de virkelig ikke gør det, eller forbindelsen til AI er minimal. Marketingsafdelingen engagerer sig i AI-vask, når de forskønner deres produkters AI-evner for at øge salget. AI-vask er meget som "greenwashing", hvor en virksomheds fremsætter underbyggede, falske eller vildledende påstande om bæredygtigheden af dets produkter, tjenester eller forretningsdrift.

Hvorfor er AI-vask dårligt?
AI-vask er skadeligt, fordi det har potentialet til at gøre kunstig intelligens til blot et meningsløst buzzword. Dette ville skade brugernes og investorernes tillid til teknologien, fordi de, der bliver ofre for AI-vask, måske ikke er så villige til at købe og adoptere eller investere i ægte AI-teknologi i fremtiden.

Hvorfor engagerer virksomheder sig i AI-vask?
Virksomheder begår ofte AI-vask fordi:

  • De søger penge - Investorer jagter altid de hotteste trends, og AI-aktiveret teknologi passer til emnet. Det betyder, at især teknologistartups har et incitament til AI-vask, fordi det gør det meget nemmere at få investorfinansiering.
  • De vil købe tid - Nogle virksomheder, der beskæftiger sig med AI-vask, har til hensigt at tilbyde AI-produkter eller tjenester. De er dog ikke nået til det punkt endnu, så de lader som om deres produkter eller tjenester allerede inkluderer AI-funktionalitet.
  • De ved ikke hvad AI betyder - Selvom kunstig intelligens har et enormt potentiale, forstår organisationer det stadig ikke fuldt ud og giver det ofte forkerte oplysninger. Da AI er et bredt begreb, der omfatter en række forskellige værktøjer, kan det være svært for organisationer at afgøre, hvad der faktisk omfatter AI, og hvad der ikke gør. Virksomheder, der spænder over grænsen mellem gammel og ny teknologi, kan være lidt forvirrede, og som sådan tager de ofte fejl på siden af AI. Turing-test er en måde at afgøre, om en maskine kan udvise intelligens på et menneskeligt niveau. Læs mere HER

Sådan spotter du AI-vask:
Der er en række ting, virksomheder skal evaluere for at afgøre, om leverandører har ægte AI-kapaciteter, herunder:

  • Medarbejder ekspertise - Man kan sikre, at leverandørers medarbejdere har omfattende baggrunde og uddannelse inden for kunstig intelligens. Leverandører, der udråber deres AI-produkter eller tjenester, skal ansætte matematikere, systemarkitekter, datavidenskabsmænd og ingeniører. Det er de ansatte, der udtænker modellerne og lærer maskinerne at forstå forskellige scenarier, planlægge fremtidige handlinger, forudsige deres virkninger og lære af resultaterne.
  • Dataene - AI-baserede løsninger har brug for enorme mængder data for at fungere præcist. Så potentielle kunder skal se på, hvor meget data it-leverandører indsamler og sikre, at de indsamler disse data fra flere kilder.
  • Vær sikker på, at AI bliver smartere med tiden - Ægte kunstig intelligens bliver smartere med tiden. Derfor bør man bede leverandører om at forklare, hvordan deres AI-software bliver smartere, og hvilke beslutninger AI kan træffe.
  • Stil de rigtige spørgsmål - Købere bør henvende sig til selverklærede AI-leverandører med en sund dosis skepsis. Antag, at de ikke leverer AI-produkter eller -tjenester, og lad det være op til leverandørerne at bevise, at de er det. Kunder bør spørge leverandører, hvilke specifikke kunstig intelligens-teknologier de bruger, og hvordan de planlægger at holde sig ajour med udvikling af AI-teknologi.

Selvom kunstig intelligens former fremtiden for arbejde på tværs af stort set alle brancher, kan hypen omkring teknologien være farlig. Hvis leverandører fortsætter med at misbruge udtrykket "AI", vil det sandsynligvis blive blot endnu et stort set marketing-buzzword. Hvis leverandører fortsætter med at vaske kunstig intelligens, vil investorer sandsynligvis stoppe med at finansiere teknologien, offentlighedens tro på kunstig intelligens vil forsvinde, og hele industrien vil lide.

Denne blog er inspireret af Techopedia - things to know about AI

Hvordan kan vi hjælpe?

Har du spørgsmål, brug for personlig hjælp eller rådgivning, så står vi altid klar. Her er dine muligheder

Book en demo - 2 timer

Fra du har booket en demo, til du har fået en mail fra os

Mail - 5 timer

Fra du har skrevet en mail, til du har fået et svar retur

Send mail

Chat - 5 minutter

Fra du har skrevet i chatten, til du har fået et svar retur. Her kan du godt nå at hente en kop kaffe måske

Start chat

Opkald - 50 sek.

Fra du har ringet, til vi tager telefonen eller ringer tilbage mellem 8:00-16:00

Start opkald

Book en uforpligtende demonstration af vores løsninger.

Tak for interessen! Vi vil kontakte dig hurtigst muligt på den e-mail eller det telefonnummer du har angivet.